Feeds:
Bejegyzések
Hozzászólások

Posts Tagged ‘sheavaj’

Ez egy közepesen kemény, sárgás-zöldes színű, kissé füstös illatú növényi zsiradék (színe, illata és összetétele a shea dió szedésének helyétől és időpontjától függ). A karité fa (Vitellaria paradoxa vagy Butyrospermum parkii) Közép-Afrikában honos. 10-15 méter magas, törzsének átmérője az egy métert is eléri. 20 éves korában hozza első szilvára hasonlító csonthéjas terméseit – a shea diót – de akár 200 évig is terem, méghozzá egész évben. Ennek a termésnek a magjából nyerik ki az értékes vajat.

a karité fa gyümölcsei

Afrikában étkezési célokra is használják, nem csak mint kozmetikai vagy gyógyszer alapanyag. A növény minden részét felhasználják:  a jó ízű gyümölcsöt évszázados recept szerint készítik el, az olajat főzéshez, vízlepergető anyagként, a haj ápolására, gyertyakészítésre, gyógyításra használják. Segítségével a hangszerek élettartamát is növelik: a fát, a kiszárított tököket, a bőrszíjakat erősítik vele. A feldolgozás során keletkezett melléktermékből állati takarmány, míg nagyon kemény fájából használati tárgyak készülnek.

Hogy készül hagyományosan a sheavaj?

(tovább…)

Reklámok

Read Full Post »

Többen is kérdezték már, hogyhogy nincs borotvaszappanunk. A válasz roppant egyszerű: van több olyan szappanunk is, amely kiválóan alkalmas borotválkozásra.

De hogy teljes legyen a paletta, hát elkészítettük és a “Delicato per barba” fantázianevet adtuk neki. Senkit ne tévesszen meg borotvaszappan léte, mosakodni is lehet vele!

borotvaszappanunk: Delicato per barba

Az olajok, amiket használtunk – olívaolaj, kókuszolaj – a maguk egyszerűségében szolgálják azt a célt, amire a szappan elsődlegesen készült: nyugtatják, ápolják a bőrt és habzanak! (tovább…)

Read Full Post »

Jóllehet sok népszerű szappanunk van, amelyeket újra és újra elkészítünk, próbálkozási kedvünk nem csökken!

avocado szappan

Avocado

Ezalkalommal az avokádó rengeteg jó tulajdonságát (ld. korábbi poszt) ötvöztük a sheavaj (karitévaj) és más olajok – olívaolaj, kókuszolaj, lenolaj – értékes összetevőivel.
Ezek az alkotók sok-sok vitamint, ásványi anyagokat, antioxidánsokat tartalmaznak, ezáltal táplálják, nyugtatják a bőrt.
Mind a sheavaj, mind az avokádó ajánlott bőrbetegségek (ekcéma, psoriasis, különféle allergiák) tüneteinek kezelésére.
Illatanyagot nem tartalmaz, tehát használható korra, nemre való tekintet nélkül, mindenféle bőrtípusra! (részletesebb leírást találsz Termékeink oldalunkon)



Read Full Post »

L’albero di karitè (Vitellaria paradoxa o Butyrospermum parkii) è una pianta della famiglia delle Sapotaceae.

shea

frutti del karitè

È una specie nativa dell’Africa centrale, alta tra i 10 e i 15 metri, con un tronco che può raggiungere un metro di diametro. Il frutto carnoso – simile a una prugna – racchiude nel suo interno un nocciolo legnoso da cui si ricava il prezioso burro. Le popolazioni indigene ne raccolgono i frutti e, secondo il metodo tradizionale di produzione, ne macinano nei mortai le bacche essiccate al sole. Si ottiene così il burro di karitè (ingl.: shea butter; INCI: butyrospermuum parkii butter; ungh.: sheavaj), un ingrediente dal colore variabile tra il verde chiaro e il giallino, di odore gradevole e di sapore quasi dolce che può essere utilizzato allo stato puro o, vista la sua ricchezza di proprietà, come base per numerosi prodotti cosmetici. (tovább…)

Read Full Post »

curlyfelt

Ho sognato un mondo arcobaleno

%d blogger ezt kedveli: