Feeds:
Bejegyzések
Hozzászólások

Archive for the ‘alapanyagaink’ Category

4. szülinap!

4 éves lett a blogunk!

Csak írni van egyre kevesebb időnk… 😦

Read Full Post »

Nyári szünet

Mindenkinek szép nyarat kívánunk!

 

Read Full Post »

torrefazione

torrefazione (www.caffegirani.it)

torrefazione

torrefazione ( in campo alla Bragora)

S. Francesco della vigna (chiostro 1)

S. Francesco de la Vigna (chiostro 1)

(tovább…)

Read Full Post »

Harmadik – nagy népszerűségnek örvendő – termékcsaládunk a LUSSO, azaz luxus nevet kapta, hiszen ezeket a szappanokat a jól bevált és kiváló tulajdonságokkal rendelkező olívaolaj mellett nagyon finom és értékes összetevők alkotják.

Seta rosa

Elsőként a vadselymet (Tussah-selyem) emelném ki. Ennek előállítása humánusabb, mint a valódi selyemé, hiszen nem szükséges elpusztítani a hernyókat. A gubókat csak akkor gyűjtik össze, amikor a lepkék már kibújtak belőlük. (tovább…)

Read Full Post »

A kókuszolajat (coconut oil; it: olio di cocco; INCI: Cocos nucifera oil)  a kókuszpálma gyümölcsének, azaz a kókuszdiónak a belsejéből, a koprából nyerik.

kókuszpálma

Ez a nagyon halvány sárgás színű olaj 24 Celsius fok alatt megszilárdul, innen a kétfajta elnevezés: kókuszolaj, illetve kókuszzsír. Az Indonéz szigetekről származó kókuszpálma a Csendes óceán egész vidékén elterjedt; legnagyobb termesztői ma a Fülöp-szigetek, Indonézia és India.

Az olaj kb. 90%-ban tartalmaz telített zsírsavakat, nagyon jól ellenáll a magas hőmérsékletnek, nehezen avasodik.
A szűz kókuszolaj megőrzi illatát, aromáját, hiszen mechanikai préseléssel állítják elő.
A finomított, fehérített, illatmentes kókuszolaj (RBD, azaz “refined, bleached, and deodorized“) kedvelt alapanyag a kozmetikai és élelmiszeriparban. Ezt sokszor hidrogénezik (főleg az élelmiszeripar számára) vagy frakcionálják (MCT olaj, főleg orvosi alkalmazásra illetve egyes diétákhoz).

kókuszolaj

Összetétele
A kókuszolaj megközelítőleg 92%-ban tartalmaz telített zsírsavakat, 6,2%-ban egyszeresen telítetlen és 1,6%-ban többszörösen telítetlen zsírsavakat, egész pontosan: telített zsírsavak: laurinsav 39-54%, mirisztinsav 15-23%, palmitinsav 6–11%, kapronsav 6-10 %, kaprilsav 6-9%, sztearinsav 1–4%; többi: olajsav (egyszeresen telítetlen) 4–11%, linolénsav (többszörösen telítetlen) 1-2%. Sűrűsége 25 Celsius fokon 0,915 g/ml.

Felhasználása
A kókuszolajat (főleg a finomított) használják főzéshez, főleg olajban való sütésnél. Kalóriatartalma kissé alacsonyabb más olajokénál (8,3 kcal/g).

A kókuszolaj sokak szerint:
– immunerősítő,
– gomba, baktérium és vírusölő, így segíti a Candida gomba elpusztítását is,
– segíti a fogyást és javítja a pajzsmirigy alulműködést,
– nem emeli a rossz kolesztein szintet,
– segíti a tápanyagok felszívódását,
– javítja az inzulin felszabadulását és csökkenti a glikémiás indexet,
– máj-, epe-, gyomor- és bélbetegségeknél ajánlott.

Mindezeken kívül tesztelték mint biodízel alapanyagot (pl. a Fülöp-szigeteken), motorok és transzformátorok kenőanyagaként, sőt gyomírtóként is.

Hidratáló és bőrfeszesítő tulajdonságai miatt kedvelt a bőrápolásban: egyszerűen felvihető nedves bőrre is, vagy a krémekhez adva, még táplálóbbá téve azt. Használható még fürdés előtti masszírozáshoz, fényvédőként, ajakápolóként és smink eltávolítására is. A hajat puhává és fényessé teszi, véd a klórtól. A szálkás, töredezett hajjal csodákat tesz.

A szappanokhoz adva dús habot eredményez, keményebbé teszi azokat. Nem szabad azonban túlzásba vinni, hiszen szárítja a bőrt! A Fisherman’s soap, mely kókuszolajból készül, az egyetlen a sós tengervízben is habzó szappan. Fehér színű, de idővel besárgul.

néhány kókuszolaj tartalmú szappanunk

Néhány kókuszolaj tartalmú szappanunk: Sapone N.4, Freschezza d’agrumi, Risveglio balsamico, W la schiuma, Baby Soap, Erbe Magiche sorozat, Profumi dell’orto, Ciuini, MarMorto, Argilla Verde, etc. (ld. Termékeink, Árlista)

forrás:
http://it.wikipedia.org/wiki/Olio_di_cocco
http://www.natur-all.hu
http://www.kókuszolaj.hu

Read Full Post »

A len (Linum usitatissimum L., it.: lino) – népies nevén kultúrlen, termesztett len, házi len – a lenfélék (Linaceae) családjába tartozik. 30–80 cm magasra nő, egyéves, kékvirágú, haszon- és gyógynövény.

len

Közép-Európában rostjáért és olajos magjáért termesztik: ezutóbbiak fényesek, sárgásbarnák, toktermésben (lengubó) fejlődnek, tojás alakúak, laposak, 5–6 mm hosszúak, az egyik végükön hegyesek.

lenmag

A lent már az i. e. 14. században is termelték és gyógyszerként használták. Ezt bizonyítja, hogy a feltárt egyiptomi sírkamrákban találtak lenmagokat. i.e. 500 körül Hippokratész is gyógyszerként említi a lenmagot fájdalmak, hurut és hasmenés ellen. Theophrastus von Hohenheim (1493-1541) köhögés elleni szerként beszél a lenmagnyákról. Hieronymus Bock a lenmag orvosi alkalmazásáról részletesen írt. (tovább…)

Read Full Post »

Ez egy közepesen kemény, sárgás-zöldes színű, kissé füstös illatú növényi zsiradék (színe, illata és összetétele a shea dió szedésének helyétől és időpontjától függ). A karité fa (Vitellaria paradoxa vagy Butyrospermum parkii) Közép-Afrikában honos. 10-15 méter magas, törzsének átmérője az egy métert is eléri. 20 éves korában hozza első szilvára hasonlító csonthéjas terméseit – a shea diót – de akár 200 évig is terem, méghozzá egész évben. Ennek a termésnek a magjából nyerik ki az értékes vajat.

a karité fa gyümölcsei

Afrikában étkezési célokra is használják, nem csak mint kozmetikai vagy gyógyszer alapanyag. A növény minden részét felhasználják:  a jó ízű gyümölcsöt évszázados recept szerint készítik el, az olajat főzéshez, vízlepergető anyagként, a haj ápolására, gyertyakészítésre, gyógyításra használják. Segítségével a hangszerek élettartamát is növelik: a fát, a kiszárított tököket, a bőrszíjakat erősítik vele. A feldolgozás során keletkezett melléktermékből állati takarmány, míg nagyon kemény fájából használati tárgyak készülnek.

Hogy készül hagyományosan a sheavaj?

(tovább…)

Read Full Post »

Older Posts »

curlyfelt

Ho sognato un mondo arcobaleno

%d blogger ezt kedveli: