Feeds:
Bejegyzések
Hozzászólások

Archive for the ‘bázisolajok’ Category

A kókuszolajat (coconut oil; it: olio di cocco; INCI: Cocos nucifera oil)  a kókuszpálma gyümölcsének, azaz a kókuszdiónak a belsejéből, a koprából nyerik.

kókuszpálma

Ez a nagyon halvány sárgás színű olaj 24 Celsius fok alatt megszilárdul, innen a kétfajta elnevezés: kókuszolaj, illetve kókuszzsír. Az Indonéz szigetekről származó kókuszpálma a Csendes óceán egész vidékén elterjedt; legnagyobb termesztői ma a Fülöp-szigetek, Indonézia és India.

Az olaj kb. 90%-ban tartalmaz telített zsírsavakat, nagyon jól ellenáll a magas hőmérsékletnek, nehezen avasodik.
A szűz kókuszolaj megőrzi illatát, aromáját, hiszen mechanikai préseléssel állítják elő.
A finomított, fehérített, illatmentes kókuszolaj (RBD, azaz “refined, bleached, and deodorized“) kedvelt alapanyag a kozmetikai és élelmiszeriparban. Ezt sokszor hidrogénezik (főleg az élelmiszeripar számára) vagy frakcionálják (MCT olaj, főleg orvosi alkalmazásra illetve egyes diétákhoz).

kókuszolaj

Összetétele
A kókuszolaj megközelítőleg 92%-ban tartalmaz telített zsírsavakat, 6,2%-ban egyszeresen telítetlen és 1,6%-ban többszörösen telítetlen zsírsavakat, egész pontosan: telített zsírsavak: laurinsav 39-54%, mirisztinsav 15-23%, palmitinsav 6–11%, kapronsav 6-10 %, kaprilsav 6-9%, sztearinsav 1–4%; többi: olajsav (egyszeresen telítetlen) 4–11%, linolénsav (többszörösen telítetlen) 1-2%. Sűrűsége 25 Celsius fokon 0,915 g/ml.

Felhasználása
A kókuszolajat (főleg a finomított) használják főzéshez, főleg olajban való sütésnél. Kalóriatartalma kissé alacsonyabb más olajokénál (8,3 kcal/g).

A kókuszolaj sokak szerint:
– immunerősítő,
– gomba, baktérium és vírusölő, így segíti a Candida gomba elpusztítását is,
– segíti a fogyást és javítja a pajzsmirigy alulműködést,
– nem emeli a rossz kolesztein szintet,
– segíti a tápanyagok felszívódását,
– javítja az inzulin felszabadulását és csökkenti a glikémiás indexet,
– máj-, epe-, gyomor- és bélbetegségeknél ajánlott.

Mindezeken kívül tesztelték mint biodízel alapanyagot (pl. a Fülöp-szigeteken), motorok és transzformátorok kenőanyagaként, sőt gyomírtóként is.

Hidratáló és bőrfeszesítő tulajdonságai miatt kedvelt a bőrápolásban: egyszerűen felvihető nedves bőrre is, vagy a krémekhez adva, még táplálóbbá téve azt. Használható még fürdés előtti masszírozáshoz, fényvédőként, ajakápolóként és smink eltávolítására is. A hajat puhává és fényessé teszi, véd a klórtól. A szálkás, töredezett hajjal csodákat tesz.

A szappanokhoz adva dús habot eredményez, keményebbé teszi azokat. Nem szabad azonban túlzásba vinni, hiszen szárítja a bőrt! A Fisherman’s soap, mely kókuszolajból készül, az egyetlen a sós tengervízben is habzó szappan. Fehér színű, de idővel besárgul.

néhány kókuszolaj tartalmú szappanunk

Néhány kókuszolaj tartalmú szappanunk: Sapone N.4, Freschezza d’agrumi, Risveglio balsamico, W la schiuma, Baby Soap, Erbe Magiche sorozat, Profumi dell’orto, Ciuini, MarMorto, Argilla Verde, etc. (ld. Termékeink, Árlista)

forrás:
http://it.wikipedia.org/wiki/Olio_di_cocco
http://www.natur-all.hu
http://www.kókuszolaj.hu

Read Full Post »

Ricinusolaj

A ricinus (Ricinus communis) a kutyatejfélék (Euphorbiaceae) családjába tartozik, a Ricinus nemzetség egyetlen faja. Kelet-Indiában és Afrikában honos, a Földközi tenger mellékén is elterjedt fatermetű gyógy- és dísznövény.

Ricinus

Sokféle elnevezése ismert: kerti ricinus, krisztuspálma, krisztuskeze, krisztustenyere, istenkeze, kiki, Jónás fája, vakondokfa, törökmag, kerti berzseny, sárfű. (tovább…)

Read Full Post »

A mandulaolajat a rózsafélék családjába (Rosaceae) tartozó mandulafa (Prunus dulcis, Prunus communis, Prunus amygdalus vagy Amygdalis communis) csonthéjas terméséből, a mandulából préseléssel nyerik ki. A növény őshazája Nyugat-, Közép- és Kelet-Ázsia, legközelebbi rokona az őszibarack, távolabbi rokonai a szilva és a kajszi.

 

mandulafa és termése

 

Halványsárga, sima, szagtalan. Sok vitamint, fehérjét, ásványi anyagot tartalmaz.

(tovább…)

Read Full Post »

Az olajpálma (Elaeris guineensis Jacq.) gyümölcséből sajtolják.

 

pálmaolaj

 

Vajszerű, narancssárga, furcsa illatot (szagot?) áraszt, jellegzetes íze van. Levegőn tárolva színtelenné válik, megavasodik. Hidrogénezés hatására szilárd halmazállapotúvá válik.

(tovább…)

Read Full Post »

Az olívaolaj az olajfa (Olea europaea) csonthéjas terméséből, az olajbogyóból préselt zöldessárga, jellemző illatú folyadék. Görögországban, Olaszországban és Spanyolországban készítenek belőle a legtöbbet.

 

olajfa és termése

 

Az olajfa a Földközi-tenger környékén őshonos; a vad olajbogyókat már a neolitikus ember is gyűjtötte, i.e. 8000 körül. Őshazája Anatólia. Nem tisztázott azonban, hogy hol kezdték el termeszteni. Több vélemény is van, miszerint Anatóliában i.e. 6000 körül, a levantei partok mentén i.e. 4000 körül, vagy Mezopotámiában i.e. 3000 körül…

(tovább…)

Read Full Post »

curlyfelt

Ho sognato un mondo arcobaleno

%d blogger ezt kedveli: