Feeds:
Bejegyzések
Hozzászólások

Posts Tagged ‘olio di cocco’

A kókuszolajat (coconut oil; it: olio di cocco; INCI: Cocos nucifera oil)  a kókuszpálma gyümölcsének, azaz a kókuszdiónak a belsejéből, a koprából nyerik.

kókuszpálma

Ez a nagyon halvány sárgás színű olaj 24 Celsius fok alatt megszilárdul, innen a kétfajta elnevezés: kókuszolaj, illetve kókuszzsír. Az Indonéz szigetekről származó kókuszpálma a Csendes óceán egész vidékén elterjedt; legnagyobb termesztői ma a Fülöp-szigetek, Indonézia és India.

Az olaj kb. 90%-ban tartalmaz telített zsírsavakat, nagyon jól ellenáll a magas hőmérsékletnek, nehezen avasodik.
A szűz kókuszolaj megőrzi illatát, aromáját, hiszen mechanikai préseléssel állítják elő.
A finomított, fehérített, illatmentes kókuszolaj (RBD, azaz “refined, bleached, and deodorized“) kedvelt alapanyag a kozmetikai és élelmiszeriparban. Ezt sokszor hidrogénezik (főleg az élelmiszeripar számára) vagy frakcionálják (MCT olaj, főleg orvosi alkalmazásra illetve egyes diétákhoz).

kókuszolaj

Összetétele
A kókuszolaj megközelítőleg 92%-ban tartalmaz telített zsírsavakat, 6,2%-ban egyszeresen telítetlen és 1,6%-ban többszörösen telítetlen zsírsavakat, egész pontosan: telített zsírsavak: laurinsav 39-54%, mirisztinsav 15-23%, palmitinsav 6–11%, kapronsav 6-10 %, kaprilsav 6-9%, sztearinsav 1–4%; többi: olajsav (egyszeresen telítetlen) 4–11%, linolénsav (többszörösen telítetlen) 1-2%. Sűrűsége 25 Celsius fokon 0,915 g/ml.

Felhasználása
A kókuszolajat (főleg a finomított) használják főzéshez, főleg olajban való sütésnél. Kalóriatartalma kissé alacsonyabb más olajokénál (8,3 kcal/g).

A kókuszolaj sokak szerint:
– immunerősítő,
– gomba, baktérium és vírusölő, így segíti a Candida gomba elpusztítását is,
– segíti a fogyást és javítja a pajzsmirigy alulműködést,
– nem emeli a rossz kolesztein szintet,
– segíti a tápanyagok felszívódását,
– javítja az inzulin felszabadulását és csökkenti a glikémiás indexet,
– máj-, epe-, gyomor- és bélbetegségeknél ajánlott.

Mindezeken kívül tesztelték mint biodízel alapanyagot (pl. a Fülöp-szigeteken), motorok és transzformátorok kenőanyagaként, sőt gyomírtóként is.

Hidratáló és bőrfeszesítő tulajdonságai miatt kedvelt a bőrápolásban: egyszerűen felvihető nedves bőrre is, vagy a krémekhez adva, még táplálóbbá téve azt. Használható még fürdés előtti masszírozáshoz, fényvédőként, ajakápolóként és smink eltávolítására is. A hajat puhává és fényessé teszi, véd a klórtól. A szálkás, töredezett hajjal csodákat tesz.

A szappanokhoz adva dús habot eredményez, keményebbé teszi azokat. Nem szabad azonban túlzásba vinni, hiszen szárítja a bőrt! A Fisherman’s soap, mely kókuszolajból készül, az egyetlen a sós tengervízben is habzó szappan. Fehér színű, de idővel besárgul.

néhány kókuszolaj tartalmú szappanunk

Néhány kókuszolaj tartalmú szappanunk: Sapone N.4, Freschezza d’agrumi, Risveglio balsamico, W la schiuma, Baby Soap, Erbe Magiche sorozat, Profumi dell’orto, Ciuini, MarMorto, Argilla Verde, etc. (ld. Termékeink, Árlista)

forrás:
http://it.wikipedia.org/wiki/Olio_di_cocco
http://www.natur-all.hu
http://www.kókuszolaj.hu

Read Full Post »

L’olio di cocco (ingl.: coconut oil; ungh.: kókuszolaj; INCI: Cocos nucifera oil) è un olio vegetale estratto dalla copra, la polpa della noce di cocco, frutto della palma da cocco (cocos nucifera).

noce di cocco

Si presenta come un liquido che ha tendenza a solidificare sotto i 24 gradi centigradi.
Originaria dell’arcipelago indonesiano, la palma da cocco si è diffusa in tutta l’area del Pacifico; i maggiori produttori mondiali sono le Filippine, l’Indonesia e l’India.
L’olio contiene circa il 90% di acidi saturi estratti mediante pressatura della polpa. E’ resistente alle alte temperature, avendo un punto di fumo a circa 180ºC (360ºF). A causa della sua stabilità, si ossida lentamente e perciò irrancidisce con difficoltà ( fino a 2 anni). (tovább…)

Read Full Post »

curlyfelt

Ho sognato un mondo arcobaleno

%d blogger ezt kedveli: